مقالات آموزشی

صفر تا صد طرز استفاده از پودر آلژینات (+عکس)

طرز استفاده از آلژینات دندانپزشکی

استفاده از مواد قالب‌گیری آلژینات رایج‌ترین روش برای گرفتن قالب‌های تشخیصی است. این ماده خوش‌طعم، ارزان و استفاده از آن آسان است. همچنین جزئیات ساختارهای دهانی بیمار را به خوبی ثبت می‌کند. مدل‌های مطالعه یا قالب‌های مطالعه، بازسازی‌های مثبتی از قوس‌های دندانی بیمار و بافت‌های اطراف آن هستند. آن‌ها ابزارهای بصری مهمی در تشخیص و برنامه‌ریزی درمان برای بیمار هستند و همچنین به عنوان بخشی مهم از پرونده دائمی بیمار عمل می‌کنند. یکی از دلایل اصلی محبوبیت آلژینات در دندانپزشکی، قیمت آلژینات دندانپزشکی است که نسبت به سایر مواد قالب‌گیری مقرون‌به‌صرفه است. این عامل، همراه با سهولت استفاده و دقت بالای آن، آلژینات را به انتخاب اول بسیاری از دندانپزشکان تبدیل کرده است. در این مقاله قصد داریم مرحله به مرحله، نحوه استفاده از آلژینات را بررسی کنیم.

نحوه استفاده از مواد قالب‌گیری آلژینات

طرز استفاده از آلژینات دندانپزشکی

مرحله 1: آماده‌سازی مواد

قبل از شروع مراحل قالب‌گیری با آلژینات، همه مواد مانند کاسه لاستیکی، اسپاتول، پودر آلژینات، آب، قاشق، ظرف اندازه‌گیری، سینی‌های قالب‌گیری (بالا یا پایین)، دستمال کاغذی و غیره را آماده کنید. اطمینان حاصل کنید که محل کار تمیز و مرتب است و دمای مناسب برای جلوگیری از آلودگی یا نقص در قالب‌ها حفظ می‌شود.

مرحله 2: مخلوط کردن آلژینات

برای دستیابی به بهترین نتیجه، به دستورالعمل‌های تولیدکننده پایبند باشید. مقدار مشخصی از آلژینات و آب را مطابق با دستورالعمل‌ها بردارید. مخلوط کردن آلژینات با آب را می‌توان به صورت دستی یا با استفاده از میکسر آلژینات انجام داد تا قوام یکدست و بدون حباب و حفره به دست آید. با استفاده از اسپاتول مخلوط کنید تا قوام صاف و خامه‌ای به دست آید، از مخلوط کردن بیش از حد یا کم خودداری کنید.

مرحله 3: استفاده از آلژینات برای یک روش قالب‌گیری دقیق

پس از مخلوط شدن آلژینات، مرحله بعدی بارگذاری ماده روی سینی قالب‌گیری انتخاب شده است که باید به طور یکنواخت روی تمام سطوح به همراه لبه‌ها بارگذاری شود تا یک قالب یکنواخت ایجاد شود.
پس از بارگذاری، زمان قرار دادن سینی در دهان بیمار است، اطمینان حاصل کنید که تمام اقدامات احتیاطی مانند اندازه مناسب سینی، عدم بارگذاری بیش از حد در ناحیه خلفی و دستورالعمل‌های توصیه‌شده برای جلوگیری از رفلکس گگ رعایت می‌شود.
سینی قالب‌گیری را نگه دارید و به بیمار دستور دهید در طول فرآیند ثابت بماند، معمولاً بسته به تولیدکننده در عرض چند دقیقه سفت می‌شود و سینی را با احتیاط بردارید تا از تغییر شکل و آسیب به بافت‌های نرم جلوگیری کنید.

مرحله 4: برداشتن و نگهداری ایمن قالب

پس از برداشتن قالب، باید با مراحل زیر به درستی با آن برخورد شود: بررسی قالب برای هرگونه حفره یا حباب، اطمینان از پوشش تمام نواحی در قالب، در صورت صحیح بودن قالب، مرحله بعدی تمیز کردن قالب برای از بین بردن بقایای مواد و خون و ضدعفونی کردن قالب و سینی برای جلوگیری از آلودگی متقاطع با استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده است. مرحله بعدی ریختن سنگ یا گچ و جلوگیری از نگهداری بیش از 30 دقیقه برای حفظ دقت است.

آلژینات قالب گیری چیست؟

آلژینات دندانپزشکی چیست؟

قالب‌گیری با آلژینات یکی از رایج‌ترین روش‌های استفاده شده در دندانپزشکی است. آلژینات ماده خاصی است که به گروه هیدروکلوئیدهای برگشت‌ناپذیر تعلق دارد. این ماده بخش منظمی از بسیاری از مراحل دندانپزشکی است. با استفاده از قالب‌گیری، دندانپزشک یک نسخه منفی از حفره دهانی بیمار دریافت می‌کند. آن‌ها از این قالب برای ساخت یک مدل استفاده می‌کنند که وضعیت دقیق دهان را تکرار می‌کند. از آنجا به بعد، آن‌ها از این مدل برای برنامه‌ریزی درمان بیشتر یا شروع یک ترمیم خاص استفاده می‌کنند. همچنین، بسیاری از دندانپزشکان تمایل دارند از آن برای بیمارانی که دارای جریان بزاق بیش از حد و استخوان‌های آلوئولار با زیر برش هستند، استفاده کنند. این روش بسیار ساده است و زمان کوتاهی طول می‌کشد. این روش دردناک نیست و بیمار احساس ناراحتی نمی‌کند.

نکات مهم در هنگام استفاده از آلژینات

• از بیمار بپرسید که آیا قبلاً قالب‌گیری انجام داده است یا خیر. در غیر این صورت، روش را توضیح دهید. به بیمار اطلاع دهید که ماده هنگام قرار گرفتن در دهان قوام پوره سیب‌زمینی یا پودینگ دارد و سپس به ماده‌ای لاستیکی شبیه به خمیر بازی تغییر می‌کند. بیمار باید در طول مراحل، دستورالعمل‌های پزشک را دنبال کند. به بیمار اطلاع دهید که زمان گیرش 3 تا 4 دقیقه است و بستگی به استفاده از ماده با تنظیم سریع یا معمولی دارد و نمی‌توان سینی را قبل از این مدت زمان برداشت. به بیمار بگویید که صحبت نکند، بلکه دست خود را بالا ببرد تا نیازها یا ناراحتی خود را نشان دهد.
• برای محافظت از لباس بیمار، یک دستمال روی او قرار دهید. در صورت ترشح بیش از حد بزاق، به بیمار یک دستمال کاغذی بدهید.
• برای به حداقل رساندن احتمال حالت تهوع یا استفراغ، از بیمار بخواهید در حالت نشسته و در حالت عمودی نفس بکشد. رفلکس گگ هنگام لمس یک سوم خلفی زبان تحریک می‌شود، بنابراین از لمس زبان با سینی یا سرریز مواد خودداری کنید. سرریز مواد را می‌توان با استفاده از انتهای آینه و نوک مکش با سرعت بالا برداشت.
• از بیمار بخواهید همه وسایل دندانی قابل جابه‌جایی مانند دندان مصنوعی کامل یا جزئی، نگهدارنده‌های ارتودنسی و غیره را در بیاورد. نواحی لثه‌ای پل‌های ثابت و سایر وسایل ثابت را با موم طناب بپوشانید تا از قفل شدن آلژینات زیر تاج‌ها و پونتی‌ها جلوگیری شود که باعث پارگی و تغییر شکل قالب هنگام برداشتن می‌شود.
• از بیمار بخواهید با دهانشویه دهانشویه کند تا مقدار باکتری‌ها، بقایا و بزاق را کاهش دهد. نتیجه یک قالب دقیق‌تر است.
• توصیه می‌شود ابتدا قالب مندیبولار گرفته شود تا بیمار با روش و همچنین طعم و قوام ماده آلژینات آشنا شود.

آلژینات دندانپزشکی

سوالات متداول در هنگام استفاده از آلژینات دندانپزشکی

  1. گرفتن قالب دندان چقدر طول می‌کشد؟ اگرچه به نوع قالب‌گیری دندان بستگی دارد، اما این روش معمولاً حدود 15 دقیقه یا کمتر طول می‌کشد. با این حال، قالب‌گیری دندان با خمیر سنتی می‌تواند در حدود سه تا پنج دقیقه سفت شود. قالب‌گیری دیجیتال نیز می‌تواند در سه تا پنج دقیقه تکمیل شود.
  2. چه کسی می‌تواند قالب‌گیری دندان انجام دهد؟ معمولاً یک دستیار دندانپزشک یا بهداشتکار دهان قالب‌گیری را انجام می‌دهد. گاهی اوقات، یک دندانپزشک ممکن است آن‌ها را انجام دهد، اما کارآمدتر است که اعضای دیگر تیم دندانپزشکی این کار را انجام دهند. فرکانس قالب‌گیری دندان توسط دستیاران دندانپزشک به موقعیت مکانی، تخصص و سطح تجربه آن‌ها بستگی دارد. با این حال، اکثر دستیاران دندانپزشک وظایفی مرتبط با قالب‌گیری دندان را انجام می‌دهند. سپس دندانپزشک از قالب‌ها برای ترمیم‌ها و وسایل مختلف دندانپزشکی استفاده می‌کند.
  3. چه عواملی بر روی زمان گیرش آلژینات تاثیر می‌گذارند؟ عواملی مانند دمای آب، نسبت پودر به آب و نوع آلژینات (سریع‌گیر یا معمولی) بر روی زمان گیرش آلژینات تأثیر می‌گذارند. آب گرم‌تر باعث می‌شود آلژینات سریع‌تر سفت شود، در حالی که آب سردتر زمان گیرش را طولانی‌تر می‌کند.
  4. خطرات یا عوارض احتمالی قالب‌گیری دندان چیست؟ در حالی که هیچ خطر قابل توجهی برای قالب‌گیری دندان وجود ندارد، ممکن است برخی عوارض ایجاد شود. برای مثال، اگر بیمار دندان‌های لق داشته باشد، خمیر می‌تواند آن‌ها را بیرون بکشد. با این حال، این نادر است و دندانپزشک راه‌حلی پیدا می‌کند. برخی از بیماران ممکن است متوجه شوند که این روش رفلکس گگ آن‌ها را تحریک می‌کند.
  5. چگونه می‌توان از ایجاد حباب در قالب آلژینات جلوگیری کرد؟ برای جلوگیری از ایجاد حباب در قالب آلژینات، باید آلژینات را به آرامی و به طور کامل مخلوط کرد تا حباب‌های هوا از آن خارج شوند. همچنین، هنگام بارگذاری سینی، باید از ایجاد حباب‌های هوا جلوگیری کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *